Van alle stomadragers krijgt 75% te maken met problemen met de huid rondom de stoma1. Dat is onnodig veel.

Elke stoma is uniek. Het is dan ook belangrijk dat het verzorgingsmateriaal afgestemd is op jouw stoma, jouw leven en jouw wensen. Waarbij je huid en de gezondheid daarvan essentieel is. Zo maakt het uit of je een colostoma, ileostoma of urostoma hebt, of je stoma wat dieper ligt of niet, hoe gevoelig je huid is, wat de consistentie en regelmaat van je ontlasting is, en wat jij prettig vindt.

De zoektocht naar jouw ideale stomamateriaal maak je altijd samen met je stomaverpleegkundige. Hij of zij geeft onafhankelijk advies, weet precies waar op gelet moet worden om de huid gezond te houden, wat de mogelijkheden zijn, welke hulpmiddelen kunnen helpen en waar je de materialen kunt bestellen. Je wilt de huid rond je stoma gezond houden. Dat is belangrijk. En als je geen gezonde huid rond je stoma hebt, wil je deze graag terug.

Bronvermelding
  • 1, 2016 PSC Prevalence – 1. Difficulties Experienced by the Ostomate After Hospital Discharge (v1.0) – p.1 76% patients reported PSC (p.1)

Factoren van invloed

Je huid leeft letterlijk met je mee. Ziek zijn en de behandeling daarvan, zoals bestraling bij kanker, hebben hun invloed op de huid. Ook algemene factoren, zoals leeftijd en huidskleur, spelen hierin een rol. Bovendien zijn er huidproblemen, zoals psoriasis of eczeem, die helemaal niets met je stoma te maken hebben, waarbij je wel extra moet opletten op de huid rondom je stoma.

Het is goed om te weten hoe jouw huid ervoor staat. Niet om er dan maar genoegen mee te nemen, maar juist om er iets aan te doen!

De factoren huidskleur, overgang, leeftijd en scheren hebben mogelijk invloed op de huid. En de factoren Psoriasis, eczeem, allergie, chemo, bestraling en medicatie hebben zeker invloed op de huid.

Voor iedereen een juiste huidplaat,
voor iedereen een gezonde huid

De huid is van nature licht zuur met een pH-waarde van 4 tot 6. Dit helpt de huid zich te beschermen tegen indringers. Bij stomadragers kan de natuurlijke pH-waarde van de huid veranderen,  doordat de huid afgedekt wordt door een huidplaat of door contact met de ontlasting of urine die uit je stoma komt. Dat maakt de huid rondom je stoma kwetsbaar en kan leiden tot irritatie en beschadiging. Daarom worden huidplaten zo ontworpen dat die belasting voor je huid minimaal is.

Er zijn diverse soorten huidplaten. Allemaal met als doel de huid rond jouw stoma gezond te houden. Vooral in de samenstelling van de huidplaten zijn er verschillen. Zo zijn er huidplaten die meermaals per dag verwisseld kunnen worden en huidplaten die soms tot wel een week kunnen blijven zitten. Ook bestaan er huidplaten met toevoegingen die bijdragen aan een gezonde huid rond de stoma. Zoals bijvoorbeeld ceramide. Deze lichaamseigen stof beïnvloedt de vochthuishouding van de huid op positieve wijze en heeft een bewezen2 preventieve werking op het ontstaan van huidproblemen. Daarnaast zijn er huidplaten en ringen die de pH-waarde van de huid op niveau houden, ook als er een beetje ontlasting of urine onder de huidplaat komt. Zo helpt dit de huid rond je stoma gezond te houden.

Als je twijfelt over de conditie van de huid rond je stoma, dan adviseren we je om de Stoma HuidCheck te doen óf contact te zoeken met een stomaverpleegkundige.

Bronvermelding
  • 2, Colwell J, Pittman J, Raizman R, Salvadalena G. A Randomized Controlled Trial Determining Variances in Ostomy Skin Conditions (ADVOCATE). J Wound Ostomy Continence Nurs. 2018;45(1):37-42.

Pagina 1
Pagina 2

Jeuk hoort er niet bij

Van een beetje vervelend tot gekmakend. Jeuk staat in de top vijf van lichamelijk klachten van stomadragers. Dit blijkt uit een onderzoek3 uit 2019 van de Stomavereniging, de onafhankelijke vereniging voor stomadragers.

Uit dit onderzoek waar 2.000 stomadragers aan mee hebben gedaan, gaf ruim 80% aan af en toe tot zeer vaak jeuk te hebben en ruim 50% heeft er echt last van. Waarbij er vaak aan de huid zelf niet iets te zien is. Hoewel bijna 70% van de mensen probeert om de jeuk te stoppen, overlegt nog geen 35% dit met de stomaverpleegkundige. Zonde, want die kan je waarschijnlijk een stuk verder helpen.

Bronvermelding
  • 3, Gebruik en vergoedingen van stomamaterialen en –hulpmiddelen | 1-meting 2019 | © Stomavereniging

Een gezonde huid, een volwaardig leven

Bij een gezonde huid hoort natuurlijk ook lekker in je vel zitten. En daarom willen we het nog even over iets anders hebben: de zorg om het zakje.

Een stoma verandert je leven. Voor de één een beetje, voor de ander totaal. Voor veel stomadragers wordt het minder vanzelfsprekend om erop uit te gaan. En sommigen komen de deur alleen nog uit als het echt moet. Ze mijden direct contact met anderen, zeker met mensen die ze niet kennen. We noemen dit sociale isolatie, en uit onderzoek4 blijkt dat dit vaak samenhangt met de zorg over de zichtbaarheid van het stomazakje.

Van de ruim 4.000 stomadragers

  • vermijdt 33% sociale en vrijetijdsactiviteiten
  • noemt 19,7% zichzelf sociaal geïsoleerd
  • is 56% regelmatig tot vaak bezorgd dat het stomazakje zichtbaar is onder de kleding
  • maakt 19% zich hier altijd zorgen over
  • vindt 88% het belangrijk tot zeer belangrijk dat het stomazakje goed verborgen kan worden onder de kleding

Dat je stomazakje zichtbaar is onder je kleding is misschien niet 100% te voorkomen, maar het juiste zakje kan wel heel veel verschil maken. Er is stomamateriaal waarbij discretie en draagcomfort hoog in het vaandel staan, naast natuurlijk betrouwbaarheid en zekerheid. Zo zijn er zakjes met een verlaagde bovenkant waardoor deze minder af hangt en dus minder zichtbaar is. Voor deze zakjes geldt net als voor de huidplaten dat het vaak een kwestie van uitproberen is. Een stomaverpleegkundige kan je hierbij helpen.

Bronvermelding
  • 4. Ostomy Comprehensive Health and Life Assessment (Hollister Inc.), n=4097

Blijf alert

Met de jaren veranderen je leven en je lichaam. Daardoor kan het zijn dat het materiaal waar je lange tijd helemaal tevreden mee was, opeens niet meer voldoet. Dan moet je opnieuw op zoek. Samen met je stomaverpleegkundige. Een gezonde huid behouden of terug krijgen is daarbij heel belangrijk. Die zoektocht kan snel gaan, of langer duren omdat je verschillende materialen moet uitproberen. Ook al is dat vervelend, we raden je aan de tijd ervoor te nemen tot je helemaal tevreden bent. Er is veel en steeds meer mogelijk. En het juiste stomamateriaal kan enorm bijdragen aan je zelfvertrouwen en daarmee aan een kwalitatief beter leven.

Check het. Een gezonde huid is belangrijk!

Je ziet de huid rond je stoma elke dag. Hierdoor is er een kans dat je mogelijke veranderingen niet direct opmerkt of voor lief neemt. Een objectieve blik is dan waardevol. Dus doe regelmatig de Stoma HuidCheck. Of je nu een gezonde huid hebt óf een huid die wat extra aandacht behoeft.

Angelique Mulder
Stomaverpleegkundige

Henry Löwik
Stomaverpleegkundige

Kunnen wij je ergens over informeren of heb je een vraag? Laat het ons weten, wij zijn er om je te helpen.